Tips voor het succesvol overwinteren van een bananenboom 

Bananenbomen zijn een prachtige aanwinst voor de tuin. Ze kunnen in één seizoen wel 3 meter hoog worden, en hun imposante afmetingen en grote bladeren geven een tropische, exotische uitstraling aan je huis. Maar als je niet in de tropen woont, zul je iets moeten vinden om met je boom te doen als de winter komt. Lees verder om meer te weten te komen over hoe je een bananenboom tijdens de winter kunt houden. 

Bananenbomen in de winter 

Temperaturen onder het vriespunt zullen de bladeren van een bananenboom doen afsterven, en slechts een paar graden lager zal de plant tot op de grond afsterven. Als de winter in jouw land nooit onder het vriespunt komt, kunnen de wortels van de boom het buiten misschien nog redden om in het voorjaar een nieuwe stam te laten groeien. Maar als het nog kouder wordt, moet je hem naar binnen verplaatsen. De absoluut eenvoudigste manier om in de winter met bananenbomen om te gaan, is ze gewoon als eenjarige planten te behandelen. Omdat ze zo snel groeien in één seizoen, kunt u in het voorjaar een nieuwe boom planten en de hele zomer een opvallende verschijning in uw tuin hebben. Als het herfst wordt, laat je hem gewoon doodgaan en begin je volgend jaar weer opnieuw. Als je bananenbomen serieus wilt houden in de winter, zul je ze binnen moeten zetten. 

Rode bananenbomen

Rode bananenbomen zijn een populaire keuze voor containers omdat ze over het algemeen kleiner zijn. Als je een rode banaan hebt die een handelbaar formaat heeft, haal hem dan binnen voordat de herfsttemperaturen beginnen te dalen en zet hem in een zo licht mogelijk raam, en geef hem regelmatig water. Zelfs met een goede behandeling zal de plant waarschijnlijk achteruitgaan. Hij zou het echter tot het voorjaar moeten overleven. Een bananenboom buiten laten overwinteren Het overwinteren van bananenbomen is een ander verhaal als ze te groot zijn om binnen te passen. Als dit het geval is, snoei de plant dan tot 15 cm boven de grond af en breng een dikke laag compost aan of bewaar ze in bakken op een koele, donkere plaats voor de winter, waarbij u ze heel weinig water geeft. U kunt er ook voor kiezen om het blad van winterharde soorten te laten staan. Geef het in het voorjaar goed water om nieuwe groei te stimuleren. De plant zal misschien niet zo groot worden als een plant die met de stam overwintert, maar hij zal in ieder geval in leven zijn voor een nieuw seizoen. Harde bananenboomsoorten komen normaal gesproken goed terug, maar het kan nodig zijn de dode groei weg te snoeien als die is blijven zitten.