Het snoeien van een appelboom in de winter zal helpen om zijn vorm te verbeteren, zijn grootte te verkleinen en fruit van betere kwaliteit te bevorderen.

Door sommige takken uit te dunnen, wordt de energie van de boom naar minder, maar naar betere appels geleid en wordt de luchtcirculatie door het midden van de boom verbeterd om problemen met plagen en ziekten te beperken.

Het snoeien van appelbomen in de winter geeft je ook de mogelijkheid om gebroken, zwakke of afgebladderde groei te identificeren en weg te snijden, en in het geval van oude bomen, de vorming van sterke, vitale hergroei te stimuleren.

Terwijl het snoeien van fruitbomen in de zomer de bloei en vruchtvorming bevordert, bepaalt snoeien in de winter de algehele vorm, grootte en gezondheid van uw boom. Dit komt omdat de bomen in de winter in rust zijn, dus door takken en scheuten terug te knippen, concentreer je de sapstroom in het voorjaar in minder knoppen, wat resulteert in een sterkere groei.

Hoe een appelboom te snoeien?

Appels die op dwergonderstammen worden gekweekt, hoeven weinig gesnoeid te worden, maar middelgrote of grote bomen hebben er baat bij om hard terug te snoeien. Je moet proberen het midden van je boom te openen, zodat de lucht tussen de takken kan circuleren. Dit helpt plagen en ziekten te minimaliseren en zorgt ervoor dat er in de zomer meer zonlicht de ontwikkelende vruchten kan bereiken.

Als uw boom eenmaal de gewenste grootte en vorm heeft bereikt, kan het meeste gesnoeid worden in de zomer, al is er elke winter een kleine hoeveelheid nodig voor onderhoud.