zwembad in herfst

De herfstmaanden komen er weer aan. De dagen worden korter, de zon heeft minder kracht en waar je in de zomermaanden volop kon genieten van je zwembad in de tuin, denken veel mensen dat het verstandig is om je zwembad in de tuin af te gaan sluiten en winterklaar te maken. Maar met wat eenvoudige aanpassingen waar je ook in het vroege voorjaar van profiteert hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Vanuit die gedachten worden in deze blog een aantal zaken genoemd die ervoor kunnen zorgen dat je gedurende langere tijd kan genieten van je zwembad ook als de dagen kouder worden. 

Verwarmen van een zwembad

Als eerste kan je denken aan het verwarmen van je zwembad. In de zomermaanden is dit door de kracht van de zon minder nodig maar in de herfstdagen kan je hierdoor langer genieten van je zwembad. Als je de temperatuur van je water met 1 of 2 graden verhoogd kan dat net aangenaam genoeg zijn om langer te kunnen zwemmen. Naast de traditionele zwembadverwarming zijn er tegenwoordig milieuvriendelijke oplossingen die de temperatuur van het water geleidelijk verhogen waardoor je in de wintermaanden zelfs zou kunnen zwemmen. De verwarming kan zelfs op zonne-energie geleverd worden. Hierdoor bespaar je de kosten van stroom uit.

Filteren van een zwembad

Iedere tuinliefhebber weet dat er in de herfst meer rommel in je tuin ligt dan in de zomermaanden. De bladeren van bomen en struiken, eventuele herfstzaden zoals de eikel of de kastanje. Een zwembad wordt in de herfstmaanden daardoor ook sneller vies dan in de zomermaanden. Misschien is het daarom goed om te kijken naar het filteren van het water. Je pompt als het ware het water door een filter heen om weer te hergebruiken in het zwembad.
Het zwembadfilter houdt dan namelijk het vuil tegen waardoor je ook in de herfstmaanden een schoon zwembad houdt. Bij een filter wat vaak bestaat uit zand of filterglas en gemiddeld vijf jaar meegaat, is een waterpomp onmisbaar. Uiteindelijk zorgt een goed zwembadfilter ervoor dat je water schoon blijft en dat je minder vaak water hoeft te verversen.

Combineren

Met een waterpomp zorg je voor voldoende beweging in het water. Combineer je nu bijvoorbeeld het filter met een verwarming die je koppelt aan de waterpomp dan ontstaat er door het rondpompen schoon water om in te zwemmen wat ook nog van een goede temperatuur is in de late nazomer en de herfst en het vroege voorjaar. Want als je kiest voor een zwembad in je tuin wil je hier natuurlijk ook zo lang mogelijk van kunnen genieten. Misschien is het daarom goed om eens navraag te doen bij een expert hoe je ook in de herfst kan blijven genieten van je zwembad.