De juiste planten en bomen kunnen je tuin helemaal afmaken. Maar aan de andere kant kunnen de verkeerde planten en bomen in de tuin er ook voor zorgen, dat de tuin saai is, er veel meer onderhoud nodig is, dan je hoopte en het kan zelfs zorgen voor overlast bij de buren. Hoe zorg je ervoor, dat jij bij de aanleg van een nieuwe tuin of bij het aanpassen va je oude tuin kiest voor de juiste planten?

Een plattegrond
Allereerst kun je het beste een plattegrond maken van je hele tuin. Hier teken je in, waar de plantvakken komen en hoe groot ze worden. Hou er rekening mee, dat je voldoende terras overhoudt om lekker te kunnen zitten en zorg ervoor, dat de looplijnen niet worden geblokkeerd. Als je dit bepaald hebt, zet je erbij welke vakken veel zon en welke juist veel schaduw hebben. Daarnaast kun je uitrekenen hoe groot elk vak wordt, zodat je kunt bepalen hoe groot de planten mogen zijn en waar je bijvoorbeeld een mooie boom kunt plaatsen. Plan een boom niet te dicht langs de erfscheiding om toekomstige discussies met de buren te voorkomen. Daarnaast beslis je of je vooral bloeiende of meer groene planten wilt. Bedenk ook of je een strakke tuin met strakke beplanting wilt, of liever een tuin met weelderige begroeiing.

Plantenlabels
Als je met je plattegrond op zak naar het tuincentrum gaat, is het natuurlijk erg verleidelijk om gewoon planten mee te nemen, die je mooi vindt. Maar voor een echte mooie tuin is dit meestal niet de beste methode. Gelukkig kunnen de labels bij de planten je veel vertellen en je helpen met je keuze. Je ziet op het label of de planten een zonnige of een schaduwrijke plek nodig hebben. Houd hier rekening mee, want anders is de kans op teleurstelling groot, als jouw gekozen plant nauwelijks groeit of zelfs dood gaat. Verder staat erop hoe hoog de plant wordt en wanneer de plant zal bloeien.

Planten kiezen
Je tuin wordt het mooist, als je de beplanting per vak opbouwt. Zo kun je het beste laagblijvende planten voorin zetten, iets hogere daarachter en helemaal achterin de hoogste planten. Hoogteverschil zorgt voor een optische grotere tuin. Als je continu wilt genieten van bloeiende planten, zorg je ervoor dat je een aantal vroegbloeiers in een vak combineert met laatbloeiende planten. Als de ene plant dan is uitgebloeid, neemt de andere plant het over. Er zijn zelfs planten, die ’s winters bloeien! Als je bomen in de tuin wilt, is het belangrijk, dat je goed kijkt hoe groot de boom uiteindelijk zal worden. Een metershoge eik in een stadstuin is een slecht idee, maar er zijn genoeg klein blijvende bomen, die wel voor zo’n tuin geschikt zijn.

Genieten
Nu de juiste planten zijn gekozen en in de tuin staan, kan het genieten beginnen! Kijk hoe de planten met de juiste verzorging groeien en geniet van wat de natuur je te bieden heeft.