Ontdek hoe u uw fruitbomen in de zomer kunt snoeien om uw oogst te verbeteren en de omvang van uw bomen te beperken.

Juli is de maand om fruitbomen te snoeien, vooral fruitbomen die goed aanslaan. Een paar eenvoudige, goedgeplaatste snoeibeurten kunnen de vruchtdracht verbeteren en de omvang van de boom beperken, zodat hij compact genoeg blijft voor een kleine tuin.

Zonlicht

Door in de zomer de nieuwe groei te verwijderen, wordt het bladerdak geopend en de luchtcirculatie verbeterd. Dit schrikt ongedierte en ziekten af, die goed gedijen in een beschutte omgeving. Het vermindert ook de hoeveelheid water die de boom nodig heeft, aangezien het meeste water via de bladeren verloren gaat. Dit betekent dat een groter deel van het water dat door de wortels wordt opgenomen, naar de zich ontwikkelende vruchten gaat. Het verwijderen van het gebladerte zorgt er ook voor dat meer zonlicht de vruchten kan bereiken.

Kort de hoofdscheut aan het eind van elke tak tot de helft in. Knip alleen de groei van het huidige seizoen op deze manier af, tot net boven een blad. Dit bevordert de productie van zijscheuten en helpt de verspreiding van de boom te beperken.

Knip de resterende zijscheuten langs elke tak strenger terug, tot twee of drie knoppen vanaf de basis van de bladgroei van het huidige seizoen, en knip net boven een knop. Dit bevordert de vorming van korte vruchtdragende uitlopers.

Laat alle zich ontwikkelende vruchten intact en snoei niet in de houtige groei.

Veel andere planten moeten in deze tijd van het jaar worden gesnoeid.

Fruitbomen om in de zomer te snoeien

Appels
Abrikoos
Kers
Damson
Moerbei
Nectarine
Perzik
Peren
Kweepeer