Je hebt een fijn huis, maar nu wil je echt die tuin eens veranderen. Of je nou het werk wilt uitbesteden aan een expert of zelf je groene vingers het werk laat doen, er komt veel kijken bij het aanleggen van een nieuwe tuin. Daarom heb je een tuinplan nodig, waarin je jouw wensen, je budget en het uiteindelijke tuinontwerp vastlegt. Maar hoe maak je een duidelijk tuinontwerp en aan welke stappen moet je denken?

Tuinsoort
Ten eerste is het belangrijk om te weten wat voor soort tuin je wilt. Er zijn veel keuzes, denk aan een rotstuin, subtropische tuin of een vijvertuin. Als je kinderen hebt wil je een veilige speelruimte voor ze. Dit biedt een kindvriendelijke tuin. Beschik je over een grote tuin, dan kan je kiezen voor een landschapstuin die past in het omliggende landschap. Wil je inspelen op de klimaatverandering, dan kies je voor veel groen en weinig tegels en stenen. Zelfs als je geen tuin hebt, kan je wat groen aanleggen in de vorm van een geveltuin. Hiermee creëer je een natuurlijke omgeving met klimplanten of groenteplanten tegen de muur.

Grondsoort en ligging
Vervolgens moet je weten welke grondsoort je tuin heeft: zand, klei of veen? Ook de ligging is belangrijk. Ligt je tuin op het schaduwrijke noorden, of ligt het op het zuiden en is er veel zon? Grondsoort en ligging bepalen welke beplanting het beste groeit in jouw tuin.

Beplanting en borders
Wanneer je weet welke planten in jouw tuin kunnen groeien, besluit je verder wat je wilt:
– veel of weinig groen in de tuin?
– bladverliezende of groenblijvende planten in de winter?
– een Indian Summer-effect in de herfst?

Daarnaast kun je planten en bloemen in borders zetten als groene afscheiding tussen bijvoorbeeld gazon en terras. Borders van verschillende hoogtes creëeren een strak en dynamiek effect in je tuin en zijn een goed alternatief voor een plantenbak.

Verlichting
Tuinverlichting is ook belangrijk in je ontwerp. Een verlichtingsplan geeft je overzicht waar je sfeerverlichting en functionele verlichting kan plaatsen, waardoor je inbrekers op afstand houdt én sfeer aanbrengt in de tuin. Wat betreft tuinverlichting geldt de regel: minder is meer. Zet daarom niet teveel lichtpunten in je tuin en zorg voor zacht licht in plaats van felle lampen. Zacht licht is mooier, kost minder energie en is dus ook beter voor je portemonnee.

Bekijk deze Lampensets

Gereedschap voor tuinontwerp
Als je alles duidelijk voor ogen hebt, dan kun je het tuinontwerp maken. Een notitieblok, (gekleurde) potloden, rolmaat, waterpas, touw en paaltjes zijn nodig om een gedetailleerde tuininrichting te maken, compleet met de precieze afmetingen van de grootte van je tuin en waar je welk tuinonderdeel wilt hebben.

Decoratie en meubels
Schommels voor kinderen, comfortabele ligbedden naast subtropische planten, een kleurrijke hangmat tussen twee bomen, een idyllisch houten bankje bij de vijver, een overdekte buitenkeuken compleet met natuurstenen barbecue en eetgedeelte. Tuinmeubels en decoratie zoals waterelementen en beeldjes zorgen ervoor dat niets aan de natuurlijke ruimte ontbreekt. Zo kan je volop genieten van je nieuw aangelegde tuin.

Bekijk ook ideeën op EUgardencenter