Wat moet ik met een Kikker in mijn Tuin doen?

Ooit, als je een kikker in de tuin vond, zou je hem waarschijnlijk kussen. Of je sloeg hem tegen de muur. Moderne varianten nemen bepaalde … vrijheden met het verhaal.

Vraag maar aan Shrek. Of Tiana. Hoe dan ook, het vinden van amfibieën in de tuin kan heerlijk zijn … of verontrustend. Het hangt er allemaal vanaf. Dus … wat moet ik doen met een kikker in mijn tuin? Laten we er eens induiken en wat antwoorden krijgen!

Wat moet ik doen met een kikker in mijn tuin?

Houden of laten gaan?

Zoals we hebben gezien, Disney is helemaal over het kussen van kikkers, terwijl de gebroeders Grimm donkerdere plannen in gedachten hadden. Zo zijn ook sommige huiseigenaren dol op kikkers en zouden ze graag een toevluchtsoord bouwen voor hun gevleugelde lievelingen. Anderen stoppen ze liever in hun soep. Met drank. En knoflook!!

Dus het eerste wat je moet doen is een kant kiezen. Wil je dat de kikker blijft en moet je hem laten verdwijnen? We willen graag beide kanten van deze amfibie situatie helpen, woordspeling bedoeld. Dus zullen we tips delen over wat je moet doen als je de kikker wilt aaien, de kikker wilt oppotten, of de kikker wilt laten verdwijnen.

Geef de kikker een naam

Nee, we bedoelen niet Harold of Naveen. We zijn meer geïnteresseerd in de … familie … van uw kikker. Dit is een belangrijke vraag want sommige kikkers zijn giftig terwijl andere veilig genoeg zijn om te eten. Als je Frans bent. Ga zo dichtbij als je kunt (of zoom in op je smartphone camera) om hem goed te bekijken.

Ga eerst na of het een kikker of een pad is en probeer dan de soort te ontcijferen. Controleer in ieder geval zijn huidskleur en grootte, die kunnen hints geven. Doe een foto-zoektocht of zoek een kikkerdirectory. Hou de kikker echter niet vast, tenminste niet met blote handen. Veel kikkers hebben een giftige huid en klieren. En zelfs als hun huid veilig is, kunnen je handen de kikker pijn doen of hem stress bezorgen. Dus kijken, niet aanraken.

Om de kikker te houden, maak het gezellig

In Groot-Brittannië is het illegaal om amfibieën uit uw tuin te halen. Dus als je van plan bent om de kikker in de buurt te houden, maak er dan een leuke habitat van. We gaan ervan uit dat kikkers van vijvers houden … en het zijn amfibieën, dus duh! Maar kikkers brengen veel tijd door op het land – meer dan ze onder water doorbrengen, om eerlijk te zijn.

Dus ja, je kunt een vijver aanleggen voor je kleine kikkervriendje, maar het hoeft niet. Hij zal net zo gelukkig zijn als hij een kleine afkoelplas heeft (een vogelbadje werkt ook) en voldoende voedsel. Zorg voor veel schuilplaatsen – boomstammen, goed onderhouden compost, hügelkultur, en planten die kikkervoer aantrekken.

We hebben gezien dat kikkers geen water nodig hebben om in te leven of te slapen. Ze houden van vijvers, en geven er waarschijnlijk de voorkeur aan, maar ze hebben geen vijver nodig om te overleven. Dat gezegd zijnde, kikkers, padden, andere amfibieën, en watergedragen ongedierte worden aangetrokken door stilstaande poelen en verwaarloosde plassen. Zelfs slangen!

Dus als je de kikker hebt gezien, volg hem dan om te zien of hij zich in vuil water heeft genesteld. Ruim alle ‘kunstmatige moerassen’ en watermoerassen in uw tuin op. Dit voorkomt nieuwe kikkers en kan bestaande kikkers afschrikken. En dek je zwembad af. Zwembadafdekkingen schrikken ook slakken en ander aquatisch ongedierte af.

Om de kikker te houden, blijf biologisch

Pesticiden, herbiciden, meststoffen, onkruidverdelgers en andere chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor uw kikkervrienden. Ze gebruiken hun huid om te ademen, dus die giftige stoffen kunnen hen gemakkelijk verstikken. Vooral omdat ze meer gifstoffen tegelijk opnemen – hun hele lichaam is absorberend.

Dus wat moet ik doen met een kikker in mijn tuin? Doe een onmiddellijke buiten-audit om na te gaan welke chemicaliën je momenteel gebruikt. Verwissel ze voor organische alternatieven – gebruik stalmest in plaats van ammoniumnitraat. Probeer castorolie, kruidnagel en kattenkruid in plaats van bromethalin.

Om de kikker te verjagen, serveer een beetje koffiedrab

Ironisch genoeg blijven kikkers weg als het regent. Zoals velen onder ons, verkiezen ze waterbronnen onder of rond ons, eerder dan boven ons. Dus vijvers en jacuzzi’s zijn geweldig. Regenbuien … niet zo veel. De grond is nog zacht na de regen, dus dat is een goed moment om de grond van cafeïne te voorzien.

Verspreid gebruikte koffiedrab en gespleten theezakjes rond het gebied waar je de kikker zag. De gebruikte cafeïne (en andere verbindingen) zullen de kikkers weghouden. Maar deze resten zijn rijke bronnen van stikstof, dus ze zullen de grond vruchtbaarder maken voor je tuinplanten en bloemen.

Om de kikker te houden, geduld hebben

De meest voorkomende tuinamfibieën in het Verenigd Koninkrijk zijn gewone kikkers/ watersalamanders/ padden, kamsalamanders, gladde watersalamanders en kamsalamanders. Je wilt een ‘kikkerhuis’ maken dat past bij de soorten die je hebt gespot. Bedenk wel dat het jaren kan duren voordat je vijver bevolkt is.

Je kunt het kikkerverblijf aantrekkelijker maken door aan één kant een lichte helling aan te brengen. Dit laat uw baby kikkers toe om hun weg te vinden naar het droge als ze uit het ei komen en hun dikkopjesstaarten verliezen. De helling zou in een schaduwrijk gebied moeten stijgen zodat de puberende kikkers niet te blootgesteld zijn. Als u een steilwandige vijver niet kunt vermijden, bedek hem dan met kippengaas of grondeekhoorngaas voor tractie.

Om de kikker te verwijderen , verplaats haar eieren

We hebben al verschillende keren gezegd dat je kikkers of hun eieren niet moet verplaatsen. Ten eerste, veel kikkers groeien op en gaan terug naar de vijver waar ze gebroed hebben. En tuinkikkers hebben water nodig om te paren en eieren te leggen. Het water is vertrouwd, maar het heeft ook de juiste pH-waarde en habitat-instellingen.

Plus … je mag kikkers eigenlijk niet meer dan een kilometer verplaatsen van waar je ze gevonden hebt. Dus als je de eieren, kikkervisjes, of zelfs volwassen kikkers verplaatst, is het onwaarschijnlijk dat ze hun weg terugvinden. Ze zouden ook kunnen uitsterven door de plotselinge verandering in hun omgeving.

Om de kikker te houden, zet nachtlampjes op

“Als motten naar een vlam …” U kent het cliché. Maar het blijkt dat lichten … en motten … een goede zaak zijn voor kikkers. Zie het zo: nachtlampjes trekken insecten aan. En insecten trekken kikkers aan. Dus als je meer kikkers in je tuin wilt, installeer dan tuinverlichting en doe ze automatisch aan en uit.

Het is onwaarschijnlijk dat de kikkers in het licht springen – ze willen zich niet blootgeven. Maar de overvloed aan voedsel zal ze uit hun schuilplaats lokken en ze in je tuin houden. Tenslotte houdt iedereen van broodbeleg. En de juiste tuinverlichting maakt van uw tuin een groots kikkerbuffet. Plaats ook een paar horren … sommige van die insecten zullen proberen om in het huis te komen!

Om de kikker houden, maak een hotel

Dit lijkt misschien tegen-intuïtief. Maar door een klein deel van uw tuin aantrekkelijk te maken voor kikkers, ontmoedigt u hen om zich te verspreiden. Dus overweeg om een kleine kikker grot te maken aan de rand van uw eigendom. Vul de plek met licht en insecten broednesten voor voedsel.

De kikkerhoek kan artistiek verfomfaaid worden. Rommelige tuinen bieden eindeloze plaatsen voor kikkers om zich te verbergen, dus ze zullen houden van de rommel. Maar je wil het niet zo slordig dat je meer schadelijk ongedierte riskeert zoals ratten en slangen. Dus maak het kikker hotel vol, maar doe het kunstig. Maak de overgang tussen kikker territorium en menselijke ruimte vrij. Dit weerhoudt de kikkers ervan om over te steken.

Om de kikker te houden, bescherm de vijver

Kikkers hebben beschutting nodig tegen extreem zonlicht. Ze gaan naar het water om hun lichaamstemperatuur te reguleren en gehydrateerd te blijven. Ze gebruiken het water ook om baby’s te maken en broedsel uit te broeden. Maar alle anderen in de tuin worden ook aangetrokken door het water. Inclusief vogels en roofdieren.

Deze jagers weten dat het water een uitstekende plek is voor prooien. Roofdieren kunnen de vijver ook nodig hebben om te drinken en zich te wassen. Maak het dus moeilijker voor de jagers om je kikkers te bereiken. Plant hoog gras en riet rond het water om wat camouflage te bieden. Vooral tegen vogels.

Om de kikker te verjagen,…

Zout! Ze ademen (en scheiden uit) door hun huid, en zoutwater osmose kan je kikkers uitdrogen. Kikkervisjes en kuit kunnen dit ook niet aan. Het doodt hen. Dus als je plassen glinsterende zwarte parels hebben die dansen in wiebelige gelei, gooi er dan veel zout in.

U kunt ook zout water, azijn of citroenzuur op uw tuinpaden spuiten. De zuurtegraad en het zout zullen kikkerpoten prikken en ze uit uw tuin doen wegspringen naar veiliger grond en neutraler water. Dit werkt echter alleen op beton, het is zinloos om het gras te besproeien. En u kunt uw planten beschadigen in het proces. Plaats in plaats daarvan een slibomheining rond elke waterbron.

Om de kikker te houden

In de VS vriezen huiseigenaren soms levende kikkers in. Niet genoeg om ze te martelen, net genoeg om ze te sussen. Eens ze ingedommeld zijn, worden ze buitengezet. Wij doen dat hier niet. Gedeeltelijk omdat we ze niet mogen verplaatsen… en ze niet mogen aanraken. Vermijd het planten van kamperfoelie, azalea’s, narcissen en hyacinten in uw tuin – kikkers haten ze. Kikkers hebben ook een hekel aan ‘zandgrachten’.

Het leggen van een paar meter zand rond de vijver of het zwembad zal daarom kikkers weghouden. Dus als je van plan bent ze te huisvesten, doe dan niets van het bovenstaande. Zet in plaats daarvan een compostput en een kleine waterbron op in een schaduwrijk deel van je tuin. Voeg feeënlichtjes, riet en smaakvol gebroken aardewerk toe. De terracotta biedt bescherming tegen de zon en opvangpotten voor regenwater.

Dus … wat doe je met de kikkers in je tuin? Jaag je ze op of hou je ze?