Het onderhouden van de tuin lijkt eenvoudig, maar er komt bij goed en efficiënt tuinonderhoud meer kijken dan veel mensen zich realiseren. Met een paar handige trucjes kun je jouw tuin snel mooier en duurzamer maken. We hebben in dit blogartikel de beste adviezen voor je verzameld om je tuin levendiger, praktischer en duurzamer te maken. Succes alvast!

1. Van je tuin een vlinderpark maken

Een tuin waarin het bruist van de flora en fauna en mooi insecten zich thuis voelen: wie wil dat nu niet. Tuinen die een vlinderparadijs zijn, zijn al een tijd erg populair. Wil je veel vlinders naar je tuin trekken, dan zijn daarvoor meerdere opties. Kies in elk geval voor simpele bloemen en inheemse planten, het liefst in de kleuren paars, roze of geel. Deze kleuren vinden vlinders namelijk aantrekkelijk. Goede planten, bloemen en struiken die je kunt gebruiken zin onder meer de herfstaster, de vlinderstruik, lavendel, paardenbloemen, koninginnekruid en klimops. Zorg er verder voor dat je tuin het hele jaar in bloei staat, zodat vlinders en insecten altijd voedsel hebben. Zorg daarom voor een afwisseling van voorjaarsbloeiers (zoals krokussen, maagdenpalm of lavendel), zomerbloeiers (vlinderstruiken, teunisbloemen, klimops) en herfstplanten en -bloemen (hemelsleutel, koninginnekruid en herfstasters).

2. Plaats een insectenhotel in je tuin

Wat is er leuker dan een levendige tuin met blije insecten? Niet veel! Door een insectenhotel in de tuin neer te zetten stimuleer je de komst van nuttige insecten en creëer je leven in de brouwerij van je tuin! Een insectenhotel of bijenhotel kun je heel gemakkelijk zelf maken uit een boonstronk, door daar gaten in te boren, of door holle (bamboe)takken samen te binden. Kies je voor een boomstronk, boor de gaten dan lekker diep tot zo’n 18 cm. Qua doorsnede zijn gaten tussen de 2 mm en 9 mm afdoende. Vergeet niet het zaagsel uit de gaten te blazen of te tikken. Let erop dat de gangen geen splinters hebben (dan raken de vleugels van de insecten beschadigd) en dat het gebruikte hout niet is geïmpregneerd.

3. Slim slakken en luizen bestrijden doe je zo!

Een mooie tuin is niet gebaat bij slakkenplagen of luizen die de bladeren van planten en bloemen aanvreten. Als het even kan moet je dus zien te voorkomen dat dit ongedierte je tuin lelijk maakt. Door potjes met larven van lieveheersbeestjes te kopen bij een tuincentrum, kun je goed bladluizen bestrijden. Lieveheersbeestjes eten namelijk tot wel 100 bladluizen per dag op. Ook oorwormen zijn perfect in te zetten tegen bladluis. Tegen slakken kun je merels en zanglijsters inzetten. Leg op een beschutte plek een tegel neer. Merels en lijsters slaan daarop slakken stuk. Verder kun je ook gebruikmaken van slakkenkorrels tegen bijvoorbeeld naaktslakken. Deze zijn bij elk tuincentrum te koop. Ook rommelhoekjes maken voor egels, die ook van slakken houden, helpt in de strijd tegen deze beestjes. Zet er een schaaltje met water en lekkers bij voor de egel. Verder kun je koffieresten of kapotte eierschalen rondom aangevreten planten strooien. Hier houden slakken namelijk niet van.