Toverhazelaar

Toverhazelaar(Hamamelis), een prachtige én geurende winterbloeier

Het is een struik of klein boompje wat zeer vroeg bloeit in de winter. Hij valt op door zijn gele of oranje/rode bloemen, die vanaf januari verschijnen op het kale hout. Sommige cultivars verspreiden een heerlijke geur tijdens de bloei, die vaak vanaf enkele meters afstand al te ruiken is. Een ander mooi kenmerk is de spectaculaire herfstverkleuring van sommige cultivars. Een mooie struik/boom, die erg geschikt is voor (kleinere) tuinen.

Grond

De Hazelaar houdt het liefst van vochtige goed doorlatende lichtzure gronden. De plant houdt niet van verharding, dus je moet deze niet in een terras planten, maar is wel heel geschikt voor in borders of het gazon van (kleinere) tuinen.  Houd er rekening mee dat de grond in de zomer niet te droog mag zijn. Een toverhazelaar staat het liefst in de zon maar doet het ook goed in halfschaduw. Geef de struik wel ruimte om te groeien, alleen zo kan hij zijn volle en karakteristieke vaasvorm verkrijgen. De struik groeit vooral in de breedte en ontwikkeld veel horizontale takken.

Verzorging van toverhazelaar

De toverhazelaar neemt op den duur veel ruimte in, denk dus wel goed na over de juiste plek voor deze winterbloeier. De bloemen zullen vooral opvallen tegen een donkere achtergrond. In het najaar verkleurt het blad mooi goudgeel. Snoeien wordt niet op prijs gesteld door de toverhazelaar. Takken die elkaar kruisen of naar binnen groeien kunt u eventueel helemaal weghalen.