Vogels die hier overwinteren, vinden in een strenge winter met moeite voedsel. Er zijn veel minder zaden, bessen, insecten en slakken. Het is dan ook een goed idee om vogels te bij te voeren in de winter! 

Wat voer je vogels? 

Voor eenden geldt dat niet, maar vogels mag je het hele jaar bijvoeren volgens de Vogelbescherming. Vooral in de winter waarderen vogels wat extra voer, want ze leggen geen wintervoorraad aan zoals eekhoorns dit doen (alleen de gaai doet dat). In de winter hebben vogels bovendien extra vet nodig, dus vetbollen en pinda’s zijn dan goed om te geven. 

In de lente en de zomer moet je dit juist weer niet geven. Vet bederft namelijk bij hogere temperaturen. En pinda’s zijn geen goede kost voor hele jonge vogels, ze kunnen erin stikken.

Wat je verder beter niet kunt geven:

• Melk. Vogels kunnen dit niet verteren.

• Margarine en olie. Vogels hebben relatief meer behoefte aan verzadigd vet dan wij. Maar vloeibare olie (zoals olijfolie) is voor vogels niet geschikt. Als dit op hun veren komt, wordt de conditie van hetverenkleed aangetast. Daarnaast heeft het mogelijk een laxerend effect. Dat doet meer kwaad dan

Goed in een strenge winter:

Erwten, bonen, linzen en andere peulvruchten. Dit voedsel is te groot voor de meeste tuinvogels.

(!)Let daarom bij aankoop van vogelzaad wat erin zit

Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt, zoals gezouten, gebrande pinda’s. Zout is erg ongezond voor vogels. In de kaas en het brood dat je strooit zit bovendien voldoende zout.