Zo maak je je tuin winterklaar

Nu de dagen weer korter en kouder worden, is het tijd om je tuin winterklaar te maken. Oktober is de beste maand om dit te doen, aangezien het nog niet te koud is om lekker buiten te werken. Maar wat moet er eigenlijk allemaal gebeuren om te zorgen dat een tuin de winter door komt? In deze tekst lees je wat de belangrijkste dingen zijn die moeten gebeuren om jouw tuin winterklaar te maken.

Dode planten verwijderen
Om te zorgen dat je tuin de winter doorkomt, is het erg belangrijk om de oude, uitgebloeide planten uit je tuin te verwijderen. Het gaat hierbij om eenjarige planten die volgend jaar dus niet meer zouden gaan bloeien. Het is het beste om de oude planten al voor de eerste nachtvorst weg te halen, omdat de bladeren en stengels anders kunnen gaan rotten. Dit zorgt voor veel rommel in je tuin, dus kun je het beter voorkomen. Er vallen in de herfst natuurlijk ook erg veel boombladeren naar beneden. Dit kan er rommelig uitzien, maar is eigenlijk juist heel goed voor je tuin. De bladeren vormen namelijk een goede beschermlaag voor uw planten tegen vorst. Laat deze bladeren dus vooral liggen.

Bescherming tegen vorst
In de wintermaanden kan het uiteraard gaan vriezen. Sommige planten kunnen niet tegen vorst, dus deze moeten hiertegen beschermd worden. Zodra de temperatuur daalt naar onder 0, kun je je planten beschermen door ze te bedekken met een rietmat, windbreekgaas, vliesdoek of noppenfolie. Zoals al eerder genoemd, kunnen gevallen boombladeren ook helpen tegen vorst.

Nieuwe planten voorbereiden
Veel bloemen die in het voorjaar groeien, moeten in het najaar gepland worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen. Daarnaast is het ook het perfecte jaargetijde om iets te doen aan de planten die je te groot vindt geworden. Die kun je namelijk in deze maand scheuren en op een nieuwe plek uitzetten. Hierdoor heb je dus een nieuwe plant en heeft de oude plant weer het gewenste formaat.

Vijver winterklaar maken
Aangezien er in het najaar veel bladeren naar beneden vallen, is het verstandig om te zorgen dat deze niet in je vijver kunnen vallen. De bladeren gaan dan namelijk rotten, wat zorgt voor een verslechterde waterkwaliteit. Je kunt er makkelijk voor zorgen dat de bladeren niet in je vijver komen, door een net over de vijver heen te spannen. Wanneer het echt gaat vriezen, is het belangrijk om te zorgen dat je vijver niet helemaal bevriest. Dit kun je het beste doen met een pompje dat er voor zorgt dat het water in beweging blijft. Andere waterelementen (zoals fonteintjes) kunnen het beste uit blijven in de winter, aangezien de vorst voor schade kan zorgen. Het najaar is trouwens het perfecte moment om een nieuwe vijver aan te leggen, mocht je dat van plan zijn.

Er moet dus een aantal dingen gebeuren om je tuin winterklaar te maken, maar gelukkig krijg je er in het voorjaar een heleboel voor terug.