KIJK NAAR HET WILD


Vogels zullen noten, zaden en vetballen waarderen die ze deze winter hebben weggelaten. Vergeet niet om het water regelmatig op te frissen en ervoor te zorgen dat het niet bevriest. Egels hebben het moeilijk, dus help ze met zoet water en laat de hoeken rommelig om ze een plek te geven om te overwinteren. 


GROND


Als je kleigrond hebt, is dit het moment om de te spitten. Door nu te spitten, kan de vorst de grond minder doordringen en de structuur wordt verbetert. Als je een zanderige grond hebt, kun je het beste tot de lente wachten met spitten, omdat je grond meer vatbaar zijn voor vochtverlies dankzij hun vrij doorlatende karakter. Als je een volkstuintje hebt en je plant geen gewas om te overwinteren, bedek je lege groentebedden dan met landschapsstof of karton en verzwaar het met planken en stenen. Hierdoor blijft het onkruid in de winter laag en zal de grond in het voorjaar sneller opwarmen. Het afdekken van bedden voorkomt ook verlies van voedingsstoffen uit de bodem door regen en wind.


VOEG NUTRIËNTEN TOE


Voeg nu compost of goed verteerde mest toe aan uw bodem voor gezondere planten volgend jaar. Ofwel spit het erin of, spreid het er bovenop. Maak een draadkooi voor de bladeren zodat ze niet wegwaaien, of bewaar ze in zwarte plastic zakken met een beetje aarde om ze te helpen afbreken, en een paar gaatjes in de zak.


PLANTEN / BOLLEN


Uitgebloeide herfstbloeiende en zomerbloeiende planten (heesters) snoeien voor de eerste nachtvorst. Wikkel tere planten in noppenfolie of “fleece” of verplaats ze naar binnen. Let op het gras. Hoewel gras groenblijvend is, is het in de winter slapend, dus loop er niet op, anders beschadig je het vrij gemakkelijk. 
In november is er nog tijd om bollen in de volle grond te krijgen om vanaf januari winterkleur te garanderen. Kies een mix van soorten en plant in bosjes, zodat je een goed effect krijgt. 

MAAK UW GEREEDSCHAP OP ORDE


Laat de snoeischaar slijpen, maak losse spadehandvatten vast en was je tuinhandschoenen. Scherpe gereedschappen zijn veiliger en beter voor uw planten, omdat een zuivere snede bij het snoeien minder snel ziektes veroorzaakt.