Het leuke van zelf een folievijver aanleggen, is dat jij zelf de vorm en de grootte bepaalt. Daarbij is het natuurlijk ook leuk dat het goedkoper is dan een voorgevormde vijver. Houd bij dat creatieve proces wel rekening met het welzijn van de vissen en eventuele andere dieren in de vijver door je aan een minimale diepte en wateroppervlakte te houden. De minimale diepte van een vijver is afhankelijk van het soort vis wat je erin wilt hebben. Gemiddeld kun je meestal een minimale diepte van één meter aanhouden. 

Hieronder wordt in acht stappen beschreven hoe je zelf een folievijver kunt aanleggen.

De benodigdheden voor de folievijver zijn: 

  • Ontwerp
  • Vijverfolie
  • Paaltjes
  • Wit zand
  • Beschermdeken
  • Schep (graafmachine)
  • Schaar of mes

Stap 1 Ontwerp van de tuin
Zorg er allereerst voor dat je een ontwerp hebt. Dit ontwerp bestaat uit een plattegrond van de tuin met de nauwkeurige afmetingen en de vorm van de vijver erin. Denk hierbij ook aan het dwarsprofiel van de vijver en noteer de maten van de verschillende verhogingen (plateaus). 

Stap 2 De plek van de vijver leegmaken
Maak de plek waar je de vijver wilt hebben gereed door planten en andere obstakels op te verwijderen of te verplaatsen. Verplaats ook bestrating en verleg eventuele leidingen.

Stap 3 Plaats paaltjes in de vorm van de vijver
Maak nu de vrije plek schoon en egaal. De vorm van de vijver kan op die plek ‘getekend’ worden door de omtrek ervan met paaltjes in de grond aan te geven. 

Stap 4 Graaf de vijver uit
Nu kan er gegraven worden. Probeer de kuil in de vorm van de vijver uit te graven. Tijdens dit schepwerk hoeft er geen rekening te worden gehouden met de verschillende plateaus van de vijver. Houd het oppervlakte dus vlak. Nadat de eerste laag is uitgegraven, geef je met paaltjes de omtrek van de tweede diepere laag aan. Op dat deel wordt er gegraven voor het diepere plateau. Graaf steeds zo’n tien centimeter extra uit. Deze extra ruimte wordt later opgevuld met wit zand. Verwijder tijdens het graven alle scherpe punten (zoals wortels) die lekkages aan de folie kunnen veroorzaken. 

Stap 5 Beschermend wit zand en beschermingsdeken
Strooi een laagje wit zand van zo’n tien centimeter dik, op de verschillende dieptes. Druk dit goed aan. Dit witte zandlaagje beschermt de folie door bij stijgend grondwater de druk onder de folie te verspreiden. Breng hier bovenop een beschermingsdeken in de kuil aan. Deze deken beschermt ook tegen lekkages.

Stap 6 Folie plaatsen tegen de wanden
Breng de folie in de kuil stevig tegen de bodem en wanden aan, maar houd speling voor de druk van water. Probeer de folie zoveel mogelijk in de vorm van de uitgraving te houden. 

Stap 7 Folie op maat snijden
Snijd bovenaan de randen van de folie ruim af. Met ruim wordt bedoeld dat je zo’n vijftig centimeter kunt laten zitten. Deze overtollige rand wordt later ingegraven. 

Stap 8 Vijver vullen
Jouw zelfgemaakte vijver is nu zo goed als klaar en je kunt hem vullen met (geprepareerd) water. Na het aanleggen van een waterpomp kun je er al naar gelang waterplanten en vissen aan toevoegen

Bekijk ook deze handige kalender