Waarop moet je letten als je tuinmeubelen zoekt?

Een goede set tuinmeubelen is jarenlang het prachtige middelpunt van jouw tuin. Daar breng je, als het kan, de meeste tijd van het warmte seizoen door. Fijne en mooie tuinmeubelen laat je met trots zien aan je gasten. Je kan er in relaxen, borrelen, werken en eten met je gezin en vrienden.

Tuinmeubelen zijn dus, evengoed als je zithoek binnen, een belangrijk onderdeel van je woning. Het is daarom de moeite waard om even kritisch te kijken naar je nieuwe aanschaf. Zoek je nieuwe tuinstoelen, een zware tuintafel, of een comfortabele tuinbank? Denk dan even na over de volgende puntjes. Dan maak je de allerbeste keuze voor jouw tuin.

Wat is je budget?
Goede tuinmeubelen die jaren meegaan zijn vaak duurder. Je meubels staan bloot aan vorst, hitte, vocht en slijtage. Daarom hebben zware houten of metalen meubels gewoon een langere levensduur dan dunne vurenhouten modellen. Wil je besparen op je nieuwe tuinset? Dan is het een kwestie van koopjes shoppen. Kies voor outletdeals en voor restpartijen. Zo tik je tuinmeubelensets op de kop die stevig en uitgebreid zijn.

Welke stijl past bij jouw tuin?
Als je naar afbeeldingen van nieuwe tuinmeubelen kijkt, krijg je al snel een idee van wat er wel en niet goed in jouw tuin staat. Sobere Scandinavische houten meubelen passen in de meeste tuinen. Metalen meubels zijn meer geschikt voor moderne, strakke tuinen, terwijl landelijke meubels van rotan en vlechtwerk meer in een speelse tuin thuishoren. En de echte waaghalzen kiezen voor een Marokkaanse of Bohemien-set met wilde kleuren en stoffen. Dat moet je tuininrichting dan wel aankunnen!

Welke onderdelen wil je graag?
Elke tuinset heeft zijn eigen onderdelen. Hoe ga jij je tuinset gebruiken? Wil je er een siesta op houden, zonnen en op ontspannen? Dan zijn brede, lage banken of een tuinbed een must. Ga je er juist vooral op werken en aan dineren? Dan is een hoge tuintafel met bijpassende stoelen een betere keuze. En wat voor uitbreidingen zou je graag kopen? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor sets met hoge borreltafels, lage theetafels of kleine sidetables. Kies praktische stoelen, zachte poefs of luxe fauteuils om op te zitten. Handige extra’s zijn beanbags, hockers en voetenbankjes. Kijk even rustig naar het aanbod van tuinsets en welke onderdelen daarbij zitten inbegrepen. Vaak merk je direct waar jouw persoonlijke voorkeur naar uitgaat.

Ga je voor luxe of voor onderhoudsvrij?
Tuinmeubelen worden van meer materialen gemaakt dan ooit tevoren. En elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen wat onderhoud betreft. Hout is bijvoorbeeld prachtig en stijlvol in de meeste tuinen. Je moet het wel regelmatig met tuinmeubelolie behandelen of om de paar jaar lakken – anders kan het vergrijzen of splijten. Zachte kunststof is niet duur, maar loopt snel krassen op als je het intensief gebruikt. Harder kunststof is slijtvrij en heel makkelijk schoon te maken met een sopje. En metaal is prachtig en onderhoudsvrij, maar wel behoorlijk zwaar als je het in de winter naar de schuur verplaatst. Hoeveel onderhoud wil jij aan je meubelen besteden?