tuinonderhoud

Tuinonderhoud is van belang om je tuin mooi, levendig en duurzaam te maken. Maar waar moet je precies rekening mee houden bij tuinonderhoud? Welk tuingereedschap heb je precies nodig? En welk(e) seizoen(en) is het beste om in de tuin aan de slag te gaan? In dit artikel lees je de antwoorden op deze en meer vragen. Ook geven we je enkele tips over hoe je tuinonderhoud slim kunt aanpakken.

Belangrijke aandachtspunten bij het onderhouden van je tuin

Je tuin onderhouden vereist discipline. Als je een mooie en goed verzorgde tuin wilt hebben, zul je meerdere keren per jaar aan de slag moeten om de tuin aan te pakken. De periode vlak na de zomer, de maanden september en oktober, zijn een geschikt moment om een grote schoonmaak te houden en je tuin winterklaar te maken. September of oktober is een goed moment om uitgebloeide planten te verwijderen. Deze planten en bloemen kun je afknippen, waarbij ook de stengel verwijderd kan worden. Maar als er nog bladeren aanzitten, kun je deze het beste laten zitten. Bladeren beschermen je tuin namelijk tegen vorst. Zorg verder dat je gazon er fraaie uitziet. Als het boven de zes graden Celsius is, zal gras blijven groeien. Voor de winterperiode is het belangrijk dat je het gras niet te kort maait. Zet daarom de maaistand een stukje hoger. Verder is het slim om je gazon te bedekken met vruchtbare wintermeststof. Vergeet ten slotte ook niet om de grasmat voor de winter nog af te steken. Je gaat dan de winter in met een mooie strakke grasrand! Ten slotte: het najaar is het ideale moment om alvast bloemenbollen te gaan planten voor het voorjaar. De beste keuzes zijn krokussen, de hyacint, narcissen en/of tulpen.

Onmisbaar tuingereedschap om je tuin mooi te houden

Als je je tuin goed wilt bijhouden, kun je niet zonder kwalitatief goed tuingereedschap. Onmisbaar tuingereedschap is er genoeg. Zo kun je natuurlijk niet zonder een goede grasmaaimachine, een heggenschaar, een schep en een hark. Om maar een paar basis gereedschappen te noemen, want er zijn nog diverse andere soorten gereedschap die je in de tuin niet kunt missen. ZO heb je verder tuinhandschoenen nodig, tuinschepjes, een kooimesmaaier en een betrouwbare trimmer om de graskanten mee weg te trimmen.

Handige tips voor tuinonderhoud

De maanden september en oktober zijn ideale maanden om de verplanting van coniferen rond te maken. Regel dit dus. Verder is het aan te raden om bepaalde planten en bomen – specifiek berken, noten, druiven en acers – ruim op tijd, voor januari, te snoeien. Doe je dit niet, dan komt de productie van sappen in het begin van het nieuwe jaar alweer op gang. Verder is het slim om dood blad uit je tuin verwijderen in het najaar. Zo geef je je tuin de ruimte om fris en duurzaam te blijven. Ten slotte is het slim om de rozen die je in je tuin hebt op tijd te snoeien. /Snoei ze in het najaar af op 40 cm, dus ongeveer op kniehoogte. Haal hierbij ook de rozenblaadjes weg en het blad dat op de grond ligt. Rozenbladeren op de grond zijn vaak geschimmeld en tasten nieuwe bladeren aan. Door ze weg te halen, voorkom je problemen in de toekomst.