Een vijver is een regelrechte aanwinst in je tuin. Vraag je jezelf af hoe het zit met het onderhoud? En dan het liefst per maand? Doe dan je winst met onderstaande handige tips. Je zult zien dat je in het voorjaar, in de maanden maart, april en mei, het meeste onderhoud hebt aan je tuin. Toch is er op vrijwel elk moment van het jaar wel iets te doen in je vijver.

Januari
Veel hoef je niet te doen in deze maand. Vriest het veel en hard? Dreigt het water van de vijver te bevriezen? Zorg dan voor een luchtpomp. Bescherm zeker ook je filters tegen bevriezing. Dit doe je door ze te isoleren. Aan de vissen hoef je niets te doen. Ze zijn druk met hun winterslaap. Voer de vissen dan ook liever niet. Zeker niet als het water kouder is dan 6 graden. Sneeuw moet je altijd weghalen. 

Februari
Ook nog een rustige maand. Let goed op reigers. Ze gaan wellicht alweer op zoek naar vis. Voer de vissen deze maand ook nog niet te veel. 

Maart
Check hoe het staat met de zuurgraad van het water. Dit kan met een speciale test. Door takjes en bladeren kan er verzuring ontstaan. Ook is het nodig om de waterhardheid te controleren. Kies verder een mooie dag uit en ga aan de slag met de voorjaarsschoonmaak. Verwijder alle plantenresten en bladeren. Vervang de filters en ook een gedeelte van het water. Nooit meer dan een derde. Omdat het water langzaamaan opwarmt, mag je de vissen weer voeren. Bouw dit voorzichtig op. Wil je in april en mei vissterfte voorkomen, zorg dan voor genoeg zuurstof in het vijverwater. 

April
Een heerlijke maand want alles komt weer tot leven. Zorg voor de waterplanten. Algengroei moet je meteen verwijderen. Merk je dat het water weer goed op temperatuur is, voer dan de vissen weer volledig. 

Mei
Houd de reiger in de gaten, want hij zoekt voer voor zijn jongen. Zie je uitgebloeide bloemen in je waterplanten? Verwijder ze regelmatig. De vissen hebben eiwit nodig, voer ze dus goed. Liever een aantal keren per dag dan in een keer heel veel. 

Juni
Je hebt kans op stuifmeel en veel stof in de vijver. Dit verwijder je met een oppervlakte stofzuiger. Alles bloeit en leeft. Dreigt de vijver te vol te worden? Verwijder een aantal planten. Doe dit niet allemaal in een keer. Wellicht heb je nu ook jonge vissen. Houd je zeker de eerste weken goed in de gaten. 

Juli
Nu mag je de waterlelies bijmesten. Is het warm? Dan bevat het water minder zuurstof. Zorg voor een luchtpomp of een vijverpomp. Beweging geeft namelijk zuurstof.

Augustus
Ook nu is beweging in het water nog erg belangrijk. Blijf zeker ook de uitgebloeide bloemen verwijderen. Ga je op vakantie? Ververs dan van te voren een derde van het water. Door middel van een voederautomaat kun je de vissen automatisch voeren.

September
Let goed op of de waterhardheid niet te laag wordt. Slib moet je meteen verwijderen. 

Oktober
Een afdeknet tegen vallende bladeren kan handig zijn.

November
Het net mag er weer af.

December
Kijk even bij de tips van januari. De vijver is in rust. 

Heb je nog geen vijver en wil je er een aanleggen? Bekijk dan dit artikel.