Heb je plannen om voor je tuin een parasol of schaduwdoek te kopen? Dan ben je slim bezig, want de zomers in Nederland zijn de afgelopen jaren steeds heter en benauwder geworden. Goede zonwering in de tuin is dan meer dan prettig. Toch kan een goede parasol of een schaduwdoek kopen lastig zijn, omdat het aanbod erg groot is. Dus: waar moet je precies op letten als je een keuze wilt maken tussen een parasol of een schaduwdoek gebruiken?

Voordelen en nadelen van parasollen

Of een parasol of een schaduwdoek in jouw situatie beter is, hangt af van enkele factoren die je al dan niet belangrijk vindt. Beide vormen van zonwering in de tuin hebben specifieke voordelen en nadelen. Een parasol is vooral fijn omdat deze gemakkelijk te verplaatsen is. Dit is handig, omdat je zo voortdurend in de schaduw kunt blijven zitten. Ook het instellen en bewegen van een parasol is gemakkelijk. Verder kun je een parasol eenvoudig kantelen, wat erg handig is als de zon laag staat. Ten slotte is een voordeel van parasollen dat je deze in combinatie met een hor kunt gebruiken. Zo heb je geen last van muggen, wespen en andere insecten. Nadelig aan een parasol gebruiken is dat deze lastig op te bergen is, een goede parasol relatief prijzig is en er altijd een risico bestaat dat de parasol omwaait (met schade tot gevolg).

Schaduwdoeken: wat kun je hiermee qua zonwering in de tuin?

Een optie is ook om een schaduwdoek te gebruiken als zonwering. Schaduwdoeken hebben meerdere voordelen. Prettig is dat ze lekker licht zijn. Daardoor is een schaduwdoek gemakkelijk op te tillen en vast te maken. Ook het opbergen van een schaduwdoek is eenvoudig: je vouwt hem op en legt hem ergens weg. Prettig aan schaduwdoeken is verder ook dat ze relatief goedkoop zijn in vergelijking met een parasol. Met een schaduwdoek kun je een groot oppervlakte in de tuin in de schaduw zetten, omdat deze doeken vaak groter zijn dan het oppervlakte van parasols. Ten slotte is het fijne aan een schaduwdoek dat deze in allerlei stijlen, kleuren en varianten beschikbaar is. Een schaduwdoek is daarmee ideaal om sfeer in de tuin te creëren.

Heeft het gebruik van een schaduwdoek ook minpunten?

Net als een parasol heeft een schaduwdoek ook een aantal nadelen. Het grootste minpunt is dat je voor het gebruik van een schaduwdoek minimaal vier bevestigingsplekken nodig hebt op de hoeken waar je het schaduwdoek wilt aanbrengen. Als je in je tuin al een pergola hebt of een terrasoverkapping, is dit vaak geen probleem. Maar heb je deze niet, dan zul je eerst bevestigingspunten moet neerzetten in de tuin, voordat je het schaduwdoek kunt gebruiken. In de tweede plaats is een nadeel van schaduwdoeken dat je deze niet mee kunt verplaatsen met de veranderende zonstand. Een derde minpunt, vindt een deel van de gebruikers, is dat een schaduwdoek meer licht doorlaat dan een parasol. Maar dat kan natuurlijk ook een voordeel zijn, afhankelijk van jouw behoeften. Ten slotte kan het ophangen van een schaduwdoek als lastig ervaren worden. Het doek moet namelijk voldoende strak getrokken worden.