Wat kook je in de winter in een buitenkeuken? Als je in de zomer het liefst elke dag barbecuet, waarom zou je dat in het koude seizoen dan missen? Met een buitenkeuken kan je blijven genieten van heerlijk eten in je tuin. Ook als het kwik richting het nulpunt loopt. Wat kan je klaarmaken in de herfst en in de winter? Hier vind je inspiratie voor hoe je je buitenkeuken gebruikt. Om de warmste recepten te maken in de koudste tijd van het jaar.

Wat is een buitenkeuken precies?
Een buitenkeuken is een meubel waarin voorzieningen zitten om buiten te koken. Er kan een fornuisje inzitten, een oven, een barbecuerooster en/of een grillplaat. Vaak zijn er kastjes en laatjes in aangebracht om pannen, servies en kookgerei zitten. De apparatuur werkt vaak op gas uit een gasfles.

Luxere buitenkeukens bevatten vaak een koelkast en een vriezer of een combinatie daarvan. Zo’n keuken kan je kant en klaar kopen, maar als je handig bent knutsel je er zelf eentje en bouw je daarin de apparatuur in.

Wat kun je voor gerechten maken in een buitenkeuken?
Dat hangt er vooral vanaf hoe uitgebreid je buitenkeuken is. Elk apparaat voegt nieuwe mogelijkheden toe aan het meubel. Hier zie je een lijstje van de mogelijkheden en paar gerechten waar jouw chefshart hopelijk sneller van gaat kloppen.

Barbecue
Als je alleen een gasbarbecue met een rooster hebt, dan kan je daarmee hetzelfde als in de zomer – je vlees, vis of andere geroosterde hapjes koelen alleen sneller af. Pof gevulde aardappeltjes in aluminiumfolie, rooster sateetjes of visfilet, en grill zomerse groenten alsof het juli is!

Barbecue met kap of deksel
Een barbecue met kap houdt de hitte van de vlammen beter vast, waardoor je ook grote stukken vlees of hele groentes kan garen. Maak hierin kippen- of eendenboutjes klaar of een prachtige lamsschenkel. Gemarineerde zeevis doet het ook goed. Een hele pompoen, gevulde paprika’s en maiskolven zijn mooie aanvullingen.

Grillplaat en bakplaat
Met een ingebouwde grill- of bakplaat kan je vis grillen, pannenkoeken bakken of wokgerechten bereiden. Maak zomerse risotto of een hete curry, of bak een stevige biefstuk en lekker vette karbonades. Gebakken aardappels met spek en verschillende groenten doen het ook goed!

Fornuis
Als er een fornuis met pitjes in je keuken zit, kook je daar natuurlijk hetzelfde op als binnen, met elke soort pan die je maar wil gebruiken. Hier heb je een hele lijst opties. Een dikke maaltijdsoep gaat er vast goed in bij de eters – denk aan erwtensoep, linzensoep of tomatensoep. Stoofpotten met warme kruidenmelanges(goulash, rostbraten, boeuf bourguigon) zijn prachtige keuzes. Maar natuurlijk kan je ook frietjes en snacks frituren voor de kids.

Oven
Een oven houdt van al deze apparaten de warmte het beste vast. Ook als het vriest kan je gewoon buiten eten! Maak in de oven je favoriete aardappelgerechten, knapperige groentes, stoofpotten en pizza’s klaarmaken.

Eigenlijk is er dus weinig verschil tussen een buiten- en een binnenkeuken. De apparaten die erin zitten bepalen wat je kan klaarmaken. Verder geldt: the sky is the limit!