Een tuin is pas echt af zodra die mooi verlicht wordt. Alleen met de juiste verlichting kan je zowel tijdens lange zomeravonden als de donkere winterperiode optimaal van je tuin genieten. Het aanschaffen en -leggen van tuinverlichting vergt alleen nog wel even wat voorbereiding en uitzoekwerk. Dit zijn de meest belangrijke punten om in gedachten te houden.

Wil je functioneel of juist sfeervol?
Het is belangrijk om allereerst te bepalen welk doel de tuinverlichting heeft, naast het geven van licht, natuurlijk. Als je een bepaald aspect wil benadrukken, zoals een pad, boom of standbeeld, is het verstandig te kiezen voor gebundeld licht. Dat zijn o.a. grondspots, inbouwspots en stralers. Maar als je meer sfeer in de tuin wil creëren, is diffuus licht een logische keuze. Dat zijn bijvoorbeeld wandlampen, vloerlampen, tafellampen, lantaarnpalen of tuinpaaltjes. 

Maak een lichtplan voor je tuin
Zodra je een beeld hebt van de mogelijkheden, ga je aan de slag met het maken van een lichtplan. Een lichtplan is een plattegrond van je tuin, waarop je de gewenste verlichting intekent op de juiste plek. Neem hierbij jouw functionele en/of sfeervolle verlichtingswensen als uitgangspunt. Let dus op de looproute, de zithoek, eventuele eyecatchers, alles wat jij belangrijk vindt aan jouw tuin en bepaal vervolgens bij welk element welk soort verlichting past.

Solar versus elektriciteit
In je lichtplan wil je ook vastleggen of je voorkeur uitgaat naar solarlampen of verlichting op stroom. Solarlampen hebben twee voordelen: 1) ze zijn energiebesparend omdat ze gedurende de dag worden opgeladen door zonnestralen en 2) ze hebben geen kabels, wat de installatie van solarlampen relatief eenvoudig maakt. Bij elektrische verlichting zijn die kabels uiteraard wel aanwezig. Daar tegenover staat dat solarlampen niet altijd even stabiel en krachtig zijn, terwijl je met elektrische verlichting continu verzekerd bent van een goede lichtbron. De keuze tussen deze twee opties heeft daarom opnieuw alles te maken met het doel van de verlichting. 

Waterdichte verlichting
Aangezien tuinverlichting voortdurend blootstaat aan allerlei weersomstandigheden, is het belangrijk dat de verlichting over een bepaalde kwaliteit beschikt. Dat is waarom iedere buitenlamp beschikt over een bepaalde IP-waarde. Dit is een 2-cijferige code die dient als internationale norm en iets zegt over de beschermingsgraad van de lamp. Waar het eerste cijfer aangeeft in hoeverre de lamp is beschermd tegen vuil en stof, zegt het tweede cijfer juist iets over de bescherming tegen vocht. Hoe hoger de IP-waarde, des te beter de bescherming. De laagste beschermingsgraad is IP-00 en de hoogste IP-69, maar goede tuinverlichting is minstens IP-44 of hoger. 

Aan de slag 
Zoals je leest zijn er best wat punten om rekening mee te houden bij de aanschaf van tuinverlichting. Oriënteer, vergelijk en breng alles samen in een lichtplan, dan weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Zolang je maar voor jezelf helder hebt hoe je jouw tuin het beste tot zijn recht kunt laten komen, ben je al een heel eind.