Voordelen

Regelmatig vijveronderhoud is goed voor het waterleven. U kunt genieten van een prachtig ecosysteem door gewoon goed voor uw structuur en zijn waterdieren te zorgen. Als u koi of goudvissen kweekt en waterplanten kweekt, kunt u er zeker van zijn dat u kunt genieten van prachtige vissen en prachtige planten met de juiste zorg en onderhoud van uw waterpartij.

Hoe een tuinvijver te onderhouden en te verzorgen

1. Maak uw vijver regelmatig schoon.

2. Beheer de nabijgelegen planten.

3. Kweek waterplanten.

4. Beheers ijs in de winter.

5. Beheers de algengroei.

6. Onderhoud pomp, filter, leidingen en fonteinen.

7. Los eventuele lekken op en repareer ze.

8. Handhaaf het juiste waterpeil.

9. Zorg voor de juiste temperatuur.

10. Maak het goed belucht.

11. Houd de waterchemie optimaal.

1. Maak uw vijver regelmatig schoon

Tuinvijvers verzamelen na verloop van tijd vuil en puin. Bladeren vormen een grote bedreiging omdat ze bij het vergaan giftige gassen kunnen afgeven, waardoor het ecologische evenwicht wordt verstoord. Om het reservoir schoon te houden, kunt u een net gebruiken om bladeren en ander licht vuil op te vangen en te verwijderen.

Slib is een ander ding dat u moet verwijderen. Je kunt een vijverstofzuiger gebruiken om de modder van de bodem te scheppen, maar je moet er een beetje van achterlaten om de groei van algen te ondersteunen.

2. Beheer de nabijgelegen planten

Als u bomen in uw tuin heeft, kan uw waterpartij negatief worden beïnvloed door vallende bladeren. U kunt dit probleem voorkomen door een vangnet te gebruiken. 

Als er bomen over de vijver hangen, snoei ze dan met een tuinschaar of een ander geschikt gereedschap. De schaduwrijke bomen voorkomen dat licht de waterplanten bereikt, waardoor ze geen volledige fotosynthese krijgen.

3. Kweek waterplanten

De beste tijd om nieuwe planten te introduceren is in de vroege zomer, wanneer het water warm is en in staat is om een snelle plantengroei te ondersteunen. Sommige categorieën planten die u zou moeten laten groeien, zijn onder meer oxygenatoren, lelies, marginalen, drijvers en moerassen.

U kunt de groei van de planten stimuleren met een geschikte meststof die u elke 5 weken kunt toedienen. 

4. Beheers ijs in de winter

IJs is een veelvoorkomend probleem in de winter. Als het wateroppervlak van uw vijver bevriest, begint het water onder het ijs weinig zuurstof te krijgen en ontwikkelt het zeer lage temperaturen die uw waterdieren in gevaar brengen.

U kunt bevriezing voorkomen door een bal op het oppervlak te laten drijven. U kunt het probleem ook voorkomen door een verwarming te installeren.

5. Controle van algengroei

Algen zijn nuttig in een tuinvijver, maar ze kunnen een groot probleem vormen als ze te veel mogen groeien. Deze niet-bloeiende planten zijn een goede voedselbron voor de waterdieren, dus het wordt aanbevolen om ze niet allemaal te verwijderen. Als het gaat om het bestrijden van deze micro-planten, kunt u zowel natuurlijke als kunstmatige methoden gebruiken.

Een natuurlijke manier is om waterplanten te kweken die kunnen concurreren met de micro-planten voor voedingsstoffen en andere hulpbronnen. Introduceer planten die veel voedingsstoffen gebruiken, zoals sla en hyacint. U kunt ook bodembedekkers zoals lelies introduceren die de hoeveelheid licht die de algen bereikt, minimaliseren.

Naast de kunstmatige methoden kun je een hulpmiddel zoals een hark gebruiken om de niet-bloeiende planten fysiek te verwijderen.

6. Onderhoud de pomp, filter, leidingen en fonteinen

Deze onderdelen worden vaak aangetroffen in grote of complexe vijvers en zijn vatbaar voor verstoppingen die kunnen worden veroorzaakt door vuil. Tijdens de warme seizoenen zijn de pompen en filters gemaakt om vele uren te draaien, wat ze kwetsbaar maakt voor storingen.

7. Los problemen op en repareer eventuele lekken

Als het waterpeil van uw vijver snel begint te dalen, heeft u wellicht een lekprobleem.

Om het lek te herstellen, moet u eerst het water afvoeren. Het volgende is om de structuur te repareren met de juiste materialen. Enkele veelgebruikte reparatiematerialen zijn aarde, beton en rotsen.

Als de lekkage zich voordoet in de accessoires, mag u verwachten dat dit wordt veroorzaakt door gaten, scheuren of ontkoppelingen die u dienovereenkomstig moet repareren. Als er reparatiewerkzaamheden zijn die u niet alleen kunt doen, kunt u hulp krijgen van een vijverreparateur.

8. Handhaaf het juiste waterpeil

Het waterpeil van een vijver zakt snel bij warm weer (gebruikelijk in de zomer), en dit kan ervoor zorgen dat de waterorganismen onvoldoende zuurstof krijgen. Als u merkt dat het waterpeil daalt, moet u de vijver bijvullen met schoon water. U moet het gebruik van leidingwater vermijden, omdat dit veel opgeloste stoffen bevat en overmatige algengroei stimuleert.

9. Handhaaf de juiste temperatuur

Tijdens het winterseizoen kan zich ijs vormen op het vijveroppervlak waardoor de watertemperatuur daalt. Gebeurt dit op uw waterornament, dan kunt u een verwarmingssysteem gebruiken om een optimale temperatuur te creëren.

In de zomer kan het water opwarmen, wat een negatief effect heeft op sommige waterdieren. Wanneer de watertemperatuur te hoog wordt, kunt u koud water sprenkelen of sproeien om de temperatuur op het optimale niveau te brengen.

10. Maak uw vijver goed belucht

Goed beluchtingswater is heel goed voor het waterleven. Het zorgt ervoor dat de waterdieren voldoende zuurstof krijgen, wat een gezondere groei van de planten en dieren bevordert. Het vermindert ook algengroei en geurvorming, wat een aangename watertuin mogelijk maakt.

U kunt zuurstofplanten introduceren om het zuurstofniveau te verbeteren. Je kunt ook watervallen of fonteinen gebruiken om de luchtbeweging in en uit het water te verbeteren. Bovendien kunt u een luchtpomp gebruiken om de beluchting in de zomer te maximaliseren.

11. Houd de waterchemie optimaal

Een aantal dingen kan de waterchemie veranderen. Een ding waarvan bekend is dat het de waterchemie verstoort, is chloor, dat de waterorganismen kan doden. De waterchemie kan ook worden veranderd door rottende plantenresten die schadelijke producten afgeven en onnodig organisch materiaal aan het water toevoegen. Om eventuele veranderingen in de waterchemie te detecteren, moet u zo nu en dan tests uitvoeren.