Beschouw uw tuin als een gemeenschap. Zijn er niet bepaalde mensen die u liever als buren heeft of vermijdt? Planten voelen hetzelfde aan.

Combinatieteelt

Combinatieteelt is een techniek waarbij gewassen bij elkaar worden geplaatst die van elkaar profiteren. Maïsstengels bieden bijvoorbeeld ondersteuning voor bonen, en bonen helpen maïs om stikstof te krijgen dat de groei verbetert. Bieslook verbetert de groei en smaak van appels, bessen, tomaten en wortelen, terwijl wortelen ook profiteren van uien en prei omdat ze wortelvliegen afstoten.

Evenzo moet je vervelende buren gescheiden houden. Salie verwondt komkommers. Knoflook, uien en sjalotten stunten bonen en erwten, en koolrabi en tomaten hebben een vergelijkbaar negatief effect op elkaar.

Vermijd ook het samen planten van gewassen die lijden onder vergelijkbare problemen, zoals plagen en ziekten. Tomaten en maïs trekken dezelfde worm aan, terwijl tomaten en aardappelen vatbaar zijn voor dezelfde bacterievuur. De meeste beginnende tuinders weten van nature niet welke planten vrienden of vijanden zijn, maar handleidingen voor het planten van gezelschapsdieren zijn overal gratis beschikbaar op internet op websites zoals Mother Earth News .