Tuinieren met gewassen.

Tuinieren met gewassen werd ooit gezien als een activiteit die over het algemeen beperkt was voor ouderen. Het verbouwen van fruit, groenten, bessen en kruiden wordt echter voor veel mensen steeds populairder.  Het aantal stadstuinen is enorm gegroeid de laatste jaren.

Meer mensen zijn zich gaan realiseren dat voedsel van eigen bodem beter smaakt en dat ze controle over de voedselkwaliteit hebben. Ook met betrekking tot het gebruik van pesticiden en kunstmatige toevoegingen.

Zelf gewassen verbouwen kan een groot verschil maken voor uw koelkast en ook uw financiën.  Over het verbouwen van voedsel wordt vaak te simpel gedacht en veel mensen beginnen zonder een strategie of een realistisch idee van de tijd en het geld dat hiervoor nodig is. Velen stoppen na een seizoen met teleurstellende resultaten. Gelukkig zijn er veel manieren om je hierin te verbeteren.

Leer uw omgeving kennen

Veel mensen kiezen willekeurig een plek, beginnen met planten en wachten tot er voedsel groeit. Planten hebben echter voorkeuren, en die mag u niet negeren. Voordat u een huistuin begint, moet u uw locatie analyseren en overwegen wat voor soort planten u probeert te kweken. Bekijk plantverpakkingen en catalogusbeschrijvingen voor details over ideale omstandigheden voor zonlicht, water, plantzones en meer.

Beoordeel zonlicht en schaduw

Bepaal hoeveel zonblootstelling uw tuin krijgt voordat u beslist waar of wat u wilt planten. De meeste voedseldragende planten geven de voorkeur aan tussen de 6 en 10 uur blootstelling aan de zon per dag. En sommige gewassen, zoals citrusbomen, hebben speciale zorg nodig bij langdurig of intens zonlicht. Als bijvoorbeeld de stam van een citrusboom en vers gesnoeide takken niet worden beschermd, worden ze vatbaar voor “zonnebrand” en de ongeneeslijke “roetziekte”.

Sommige eetwaren verdragen halfschaduw, die varieert van vier tot zes uur, maar de planten worden vaak kleiner, produceren kleinere producten en zijn minder productief. Als u in schaduwrijke gebieden plant, moet u wellicht het aantal planten dat u kweekt verhogen om de gewenste opbrengst te krijgen. Dat kan echter een goede afweging zijn, omdat er minder onkruid in de schaduw groeit.

Gewassen die goed in de schaduw groeien, zijn onder meer:

  • Kiwi
  • Paddestoelen
  • Munt
  • Boerenkool en waterkers
  • Aardappelen
  • Selderij
  • Basilicum

Bodemtype

De bodem kan zand-, klei- of leemachtig zijn, wat bepaalt hoe goed uw planten groeien en hoe vatbaar u bent voor plantenziekten en wortelrot. Om te bepalen waar je mee werkt, pak je wat aarde, maak je het nat en probeer je een bal te vormen. Als de grond die afbrokkelt of geen vorm behoudt is deze zanderig. Grond die glad is en strak blijft, is klei, en grond die een losse bal vormt, is leemachtig. Veel tuinwinkels kunnen u ook helpen bij het identificeren van uw bodemtype.

Planten doen het het beste op leemachtige grond, die een goede balans heeft tussen klei, slib en zand en zorgt voor een goede afvoer. Als uw bodem klei of zand is, voeg dan bodemverbeteraars toe, zoals compost of veenmos, om voedingsstoffen toe te voegen en de structuur te corrigeren. 

Bodemtest

Voer voordat u een in de grond aangelegde tuin begint een grondtest uit – en test deze minstens om de drie jaar opnieuw. De resultaten vertellen u over kenmerken die de vruchtbaarheid beïnvloeden, zoals het gehalte aan organische stof en pH-, voedings- en zoutgehaltes. Een grondtest kan licht werpen op groeiproblemen uit het verleden, zodat u weet hoe u problemen kunt oplossen in plaats van wilde gissingen te nemen.

Bodemproblemen zijn onder meer verhoogde niveaus van zware metalen, zoals aluminium, die giftig kunnen zijn voor planten. Of de bodem kan onvoldoende voedingsstoffen bevatten, zoals fosfor.